Wat kan jou motiveren als vrijwilliger in een crisis ?

Gepost op door

vrijwilligerswerkdot be

Wat kan jou motiveren als vrijwilliger in een crisis ?

mondmasker wereldbol covid 19

corona logistiek containers

Vrijwilliger in een Belgisch ziekenhuis, een interessante ervaring.

Sinds begin november ben ik deeltijds vrijwilliger in de logistieke afdeling van een Belgisch ziekenhuis nav de Covid 19 crisis waar er 24/7 voldoende goederen (medicatie, voeding, verzorgingsmiddelen, medische hulpmiddelen,..) beschikbaar moeten zijn om corona- en niet corona patiënten kwaliteitsvol te kunnen verzorgen.

covid stop niet logistiek

Ik vind het een interessante ervaring om mijn kennis en ervaring in te kunnen zetten in deze zware crisis waar de ziekenhuizen continu afdelingen, personeel, goederen moeten herschikken om klaar te zijn voor de volgende piek. Vooral op ‘nieuwe pieken’ die er in ‘golven’ aankomen maar waarvan niemand het juiste ‘getal’ kent.

De logistieke afdeling ondersteunt snel en efficiënt

De logistieke afdeling ondersteunt de verzorgende afdelingen maar is niet altijd in de positie om ver vooruit te kijken gezien ze afhankelijk is van beslissingen die soms buiten de logistiek om worden genomen. Een goede flexibele, weerbare organisatie en teams zijn dan nodig om dit snel en efficiënt te kunnen opvangen om de patiënten een kwaliteitsvolle verzorging te geven.

Gezien de ruimtes in een ziekenhuis vooral worden ingezet om kwaliteitsvolle zorg te verstrekken zijn de ruimtes voor opslag en verwerking van logistieke orders soms beperkt / verspreid en nog niet altijd automatisch gestuurd met scanning en een volledig ‘track and trace’ traject per type goederen.

Flanders make werkt alvast op projecten met robots voor de selectie en distributie van medicijnen in ziekenhuizen.. Het inzetten van robots in ziekenhuizen verlaagt de werklast en, als een bijkomend voordeel, bevordert de social distancing tussen medisch personeel en patiënt.

flanders make robots-medicijn-distributie-f1

Ook in China (issm Unido) lopen er al testen voor het inzetten van onbemande voertuigen mbt het verdelen van goederen.

China foto 2 onbemand voertuig verdeling goederen

Als logistiek vrijwilliger je expertise inzetten

Ik ben alvast tevreden om mee te kunnen ondersteunen met mijn ervaring als logistiek expert, vanuit vorige ziekenhuisprojecten, ten einde een maximale dienstverlening naar de patiëntgerichte afdelingen te kunnen garanderen in een crisissituatie die de ziekenhuizen nog niet eerder hebben meegemaakt.

Voor meer info over mijn ervaring als vrijwilliger of logistiek expert : Www.readyforsolutions.be

Is je logistiek op zoek naar inspiratie om creatief met een crisis om te gaan ? Dan speel je er naar toe met de legoblokjes en je team in een Lego serious play workshop.

Of zoek je een naald in een hooiberg waarom je logistiek niet volgt ? Dan is een quick scan alvast een eerste stap. Wil je alvast enkele tips : hier zijn er alvast 7.

#readyforsolutions #logistiek #supplychain #legoseriousplay #ondernemen #lego #interimmanagement #manager #management #strategie #strategy #innovatie #expertise #quickscan #business #design #sustainability #logistiek #quickwin #minderkosten #efficient #ai #ml #digital #sustainability #volunteer #hospital #covid19 #supplychain #logistics #crisis #solutions

levering in corona stijlcorona medisch attest onderweg

Goed artikel? Deel het even, je doet me er plezier mee: