Met Voka naar Silicon Wadi in Tel Aviv: big data, big business

Gepost op door

 

In juni ging ik met een groep ondernemers van Voka West-Vlaanderen op Trend Tour naar Silicon Wadi. Die regio rond Tel Aviv (Israël) is al lang niet meer het kleine broertje van Silicon Valley. Nergens ter wereld floreren meer start-ups per inwoner dan in Silicon Wadi. De voornaamste grondstof? Menselijk kapitaal.

We bezochten bedrijven die technologisch mijlenver voorop lopen en bijzonder concurrentieel zijn. Ze bewijzen dat de Amerikaanse, Europese of Chinese mastodonten met duizenden werknemers en een miljardenkapitaal niet langer de weg wijzen.

Kleine bedrijfjes met veel structuur, slimme technologie en weinig arbeidskrachten veroveren de wereld. Denk maar aan

Waze. Het van oorsprong Israëlische bedrijf heeft geen marketing- of salesdepartement. De Waze-automobilisten zelf bezorgen Waze alle data die het nodig heeft voor een feilloze, waanzinnig populaire app.

De algorithm wave

Bob Wadi tour

Rik Vera, onze thought leader op de reis, wees ons erop hoe na de internet wave en de mobile wave nu deze algorithm wave ons overspoelt. Meesurfen is een hele uitdaging, maar wie big data verzamelt en ermee aan de slag gaat, laat zijn concurrentie achter zich.

Waarom ik deelnam aan deze reis? Veel van mijn klanten, kleine en grotere organisaties, beschikken over big data. Ze doen er helaas weinig mee. De apps die de Israëli (en anderen) ontwikkelen, gooien deze data in een algoritme en komen tot oplossingen waar jij en ik nooit aan dachten.

De technologische gaten vullen

Deze reis deed me beseffen dat we in Vlaanderen nog zo veel kunnen winnen als we ook de technologische gaten vullen. En het zijn niet enkel de Israëli die dat begrepen hebben.

Graag een voorbeeldje dichter bij huis? Het familiebedrijf Van Hoecke verdeelt meubelbeslag. Zij plaatsen een QR-code in elk product dat ze verkopen. Heeft de klant een probleem? Hij hoeft enkel de QR-code te scannen en Van Hoecke kan helemaal teruggaan tot bij de leverancier om te bepalen waar in het productieproces de fout ontstaan is.

Een ander voorbeeld? Het is vandaag een uitdaging om magazijnmedewerkers te vinden en snel op te leiden. Vind je er, maar zijn ze niet Nederlandstalig? Hoeft niet als

je een virtual realitybril de opleiding laat verzorgen. De VR-bril geeft een rondleiding in het hele magazijn. Na een animatie van een kwartiertje met alle do’s en don’ts is jouw medewerker gelanceerd. Dure, tijdrovende opleidingen organiseren? Niet langer nodig.

Vlaamse ondernemingen helpen om technologisch grote winst te boeken, dat is mijn doel. Een tip: buk je niet voor deze nieuwe golf, want nat word je toch : )

Goed artikel? Deel het even, je doet me er plezier mee: