Logistiek is vitaal voor je bedrijf. Ik ga dus niet over één nacht ijs bij logistieke projecten. Met deze bewezen methodes onderbouw ik mijn aanpak.
Lego Serious Play Method: denk door je handen
Met de Lego Serious Play Method bouw je bedrijfsprocessen en scenario’s in Lego-blokjes. Je logistieke keten, bijvoorbeeld. De inzichten pas je nadien toe in je bedrijf. Resultaat gegarandeerd:
- Doordat je logistieke problemen visueel voorstelt in 3D, komt er nieuwe info naar boven. Zo begrijp ik de problemen beter en vind ik oplossingen die (blijven) werken.
- Iedereen vertelt over wat hij/zij heeft gebouwd (storytelling). Dat maakt problemen meer bespreekbaar, ook voor minder assertieve medewerkers. Zo bouw ik al aan draagvlak.
Ik zet de Lego Serious Play Method in:
- bij de Quick Scan: je sleutelpersonen bouwen elk de logistieke keten zoals zij die ervaren. Dat verrijkt de input uit interviews en laat je mensen leren van elkaar.
- voor de implementatie: je sleutelpersonen bouwen samen één model, de doelsituatie. Zo krijg ik iedereen op één lijn en zorg ik voor draagvlak over afdelingen heen.
PMI: doe elk project slagen
Een stappenplan om je project te doen slagen: dat is PMI. Zie het als een kapstok met ankerpunten voor elke stap van je logistiek project. Het bewijst zichzelf elke dag opnieuw, in heel diverse bedrijven en sectoren.
Ik zet PMI in bij de implementatie van je logistiek project. Zo kan ik het efficiënt en succesvol uitvoeren, én leren je mensen de aanpak toepassen in toekomstige projecten.
Lean: creëer waarde en maak komaf met waste
Logistieke waste (verspilling) verhoogt je kosten en haalt je winstgevendheid onderuit. Denk bijvoorbeeld aan medewerkers die cijfers dubbel moeten invoeren. Met Lean identificeer je die waste en reduceer je ze met krachtige tools.
In de Deep Scan maak ik met Lean methodes je logistieke waste zichtbaar. Bij de implementatie verminder ik die waste en ondersteun je waardecreatie. Ik introduceer de Lean-cultuur dan ook in je bedrijf. Het resultaat? Meer waarde, minder tijdverlies en kosten, efficiënter werken en meer winst.
Agility: weerbaar en flexibel
Een agile organisatie speelt vlot in op wijzigingen in de markt, een product, een ramp enz. Je kan snel van koers (of boot) veranderen indien nodig. Dit bereik je door een veranderingscultuur te introduceren in je bedrijf en door te anticiperen op risico’s.
Tijdens de implementatie stimuleer ik je bedrijf naar agility. Ik laat de tools achter om zelf veranderingsprojecten door te voeren, zodat je medewerkers proactief gaan inspelen op risico’s. Het doel: een bedrijf dat problemen ziet als kansen om te groeien.
PDCA (Deming Circle): blijf verbeteren
Plan – do – check – act. Wie die 4 stappen doorloopt, blijft verbeteren. Het is een minitraject dat ik inbouw in je organisatie om toekomstige projecten/veranderingen succesvol aan te pakken. Je meet of een oplossing werkt en stuurt bij waar nodig. Eenvoudig, maar het werkt.
mijn aanpak werkt.
methodes voor jou inzet.