Als ondernemer voor de klas: IoT en AI op tienermaat
Dit voorjaar gaf ik i.s.m. VLAIO enkele workshops in scholen om 11- tot 14-jarigen te laten proeven van ondernemerschap. Artificial Intelligence, Internet of Things, supplychain: het zijn zeker voor kinderen abstracte begrippen, maar daarom niet minder boeiend. Het doel? Hen warm maken voor een STEM-richting. Misschien raken ze later ook geboeid door de mogelijkheden van AI in logistieke kmo’s?
AI en IoT ver van hun bed?
Integendeel! Hun leefwereld zit vol kunstmatige intelligentie, bleek uit de bingo. Want: nieuwe filmpjes op TikTok ‘ontdekken’ of ‘ voor jou aanbevolen’ video’s en series op YouTube en Netflix bekijken? Dat doen ze vaker dan ik. Met hun gezicht of vingerafdruk een smartphone ontgrendelen? Een game met bewegingssensoren van WII spelen? Muziek ontdekken via Shazam? Bingo bingo bingo!
Kan je met AI kunst maken? Ik schotelde de scholieren het voorbeeld van ‘kunstcollectief’ Obvious voor. Die jonge Fransmannen hadden 0 % voeling met kunst, maar lieten een computer aan de hand van heel veel werken van o.a. Rembrandt zelf een schilderij maken. Het oordeel van kunstkenners? Zeker niet slecht, maar het gevoel in het werk ontbreekt. Gelukkig maar misschien?
En ‘internet der dingen’? Koffie zetten vanuit je bed, de verwarming aanzetten voor je thuiskomt, meldingen krijgen wanneer eten in je koelkast bijna vervalt… Dat zijn eerder bonuspunten voor mama en papa, maar er bestaan IoT-toepassingen zat in de leefwereld van kinderen. Een voederbak die je huisdier van vers voer voorziet wanneer je op school zit? Die bestel je in drie klikken online.
Emma Young: een 12-jarige change maker
Dat je nooit te jong bent om met AI tot creatieve oplossingen te komen, bewees Emma Young. Ik vertelde hen het verhaal over het Hongkongse meisje dat zich simpelweg niet neerlegde bij de verslechterende toestand van haar oma met alzheimer. Door de ziekte herkende de vrouw haar eigen kleinkind niet meer.
Young werkte samen met een gespecialiseerd arts en zocht financiering voor de ontwikkeling van een app. Met Timeless nemen alzheimerpatiënten op wat hun dierbaren doen en zeggen. Ondertussen geeft de gezichtsherkenning hen aan met wie ze praten, mochten ze dat vergeten zijn. Met de identificeerfunctie fotograferen ze wie ze zien, terwijl de app hun relatie met die persoon toont.
En toegepast binnen jouw supplychain?
Ik vertelde hen hoe ik als artificial intelligence product manager bedrijven help om alle schakels binnen de keten van bevoorrading vlot te laten verbinden. Zo heeft een supermarkt heel veel data over de producten die klanten vaker kopen op een bepaald moment van de dag of het jaar. Ik legde hen uit hoe die gegevens gebruikt kunnen worden om de bevoorrading te automatiseren.
Een logistieke quickscan wordt met IoT en AI ook meer digitaal. Grote spelers in e-commerce kunnen elke schakel in de logistieke keten volgen. Ze volgen je nieuwe jeans vanaf het moment dat jij je aankoop in je app bevestigt, tot wanneer je ze ontvangt of retour stuurt.
Run jij een kmo? Dan is het budget vaak lager om met AI en IoT knelpunten in je logistieke keten op te lossen. Maar je wil iets doen aan dat overvolle magazijn? Aan die vertraagde leveringen? Stap voor stap help ik jouw bedrijf aan een oplossing: met een track-and-trace-systeem of chips waarmee je goederen kan volgen. Samen met je IT-afdeling zoek ik de juiste software en partner voor implementatie.
Uiteindelijk gingen de leerlingen zelf aan de slag. Met Lego Serious Play bouwden ze een oplossing voor een probleem in hun leefwereld. Zo kwamen ze op de proppen met geautomatiseerd vervoer naar school over de weg of via de lucht.
Of hun oplossingen in Lego-blokjes ooit echt op de markt komen? Geen idee, maar echte game changers? Die dromen groot van jongs af aan